Expo: “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”.

Aquest pàgina recull alguns dels continguts de l’exposició “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”, que va acollir el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença de Manresa entre el 18 de gener i el 3 de març de 2019.

L’exposició va ser produïda per l’Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb L’Arada Creativitat Social. El muntatge va formar part del programa d’activitats “Manresa, Capital de la Cultura Catalana” i va ser finançat per l’Ajuntament de Manresa. Més de tres mil persones van visitar-lo.

Ubicada en un lloc especialment singular i escaient com és un refugi de guerra, la mostra pretenia donar a conèixer a un públic ampli què van significar els bombardeigs franquistes sobre Manresa (finals del 1938 i inicis del 1939), acostar l’espectador a les circumstàncies de l’època, aportar un major coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil i homenatjar les 35 víctimes mortals dels dos atacs aeris. I tot plegat, aportant una informació bàsica, actualitzada i contextualitzada, amb un muntatge d’una notable dimensió sensorial i experiencial.

Serveis

Disseny gràfic
Disseny d’espai
Audiovisual
Disseny de so
Xarxes Socials

Plafons interpretatius

Plafons interpretatius. 150 x 70 cm. Muntats sobre dibond de 3 mm.

Audios d'ambient

Converses en un refugi, 4’35”
Text: Jordi Estrada
Interpretació: Grup de teatre Els Carlins

Crides de la Junta de Defensa Passiva 3’58”
Interpretació: Grup de teatre Els Carlins

35 veus diferents en record de les 35 víctimes mortals, 4’05”
Interpretació: Grup de teatre Els Carlins

Espai d'homenatge a les víctimes

Difusió

Foto: Oscar Bayona – Regió7